Chovatelia avizujú pokles počtu oviec v dôsledku krátenia štátnej podpory

27.05.2012 Celý región

Pribylina 27. mája (TASR) – Predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok počas dnešnej Ovčiarskej nedele v pribylinskom skanzene pre TASR zdôraznil, že avizované výrazné zníženie štátnej podpory na veľkú dobytčiu jednotku bude nevyhnutne znamenať dramatický pokles počtu oviec.

„Okrem sucha decimujúceho lúčne porasty nás kvária negatívne prognózy hovoriace o tom, že sa táto podpora zníži z niekdajších 148 eur už iba na 35 eur. Boli by sme veľmi radi, keby sa udržala aspoň na minuloročnej úrovni 77 eur. Krátenie o viac ako polovicu by znamenalo zníženie stavu našich stád minimálne o 50.000 kusov oviec už v nasledujúcich štyroch mesiacoch,“ spresnil.

Zároveň zdôraznil, že chovatelia oviec chápu zložitú ekonomickú situáciu a nutnosť rozsiahlych úsporných škrtov. „No nielen mňa určite mrzí, že poľnohospodárstvo a špeciálne ovčiarstvo sa v tejto súvislosti skoro vôbec neskloňuje. Okresanie aj tak nepostačujúcej podpory sa predsa nepochybne dotkne redukcie obslužného personálu na farmách i v spracovateľských podnikoch,“ pokračoval Nemčok.

„Pred dvoma desaťročiami sa na Slovensku chovalo až 630.000 oviec. Teraz reálne hrozí, že sa nám nepodarí udržať v uplynulých rokoch zastabilizovaný počet oviec na úrovni 430.000 ks. Najhoršie je, že sa tomu nevyhnú ani bahnice, ktoré produkujú mlieko a jahňatá. Podpora chovu oviec, prirodzených kosačiek 900.000 ha pasienkov, bude predmetom môjho zajtrajšieho (28.5.) stretnutia s ministrom pôdohospodárstva,“ dodal.
 

Vyberte región